welkom in het land van alles dat ik leuk vind!

Super Mario Galaxy

it’s a me, Margalaxyio

ftiyuufufugjfhjhjfhjgjbhjfhbfhjbfjghhgjhfhbftgyggallaxxxxxxxxxxymmmmhdjaghdrjgcsnohuiiyeumarioozucqknhbvsdhkuwgfnvqjyedhwrdgnujyzhsercgdvbn hcrsbdgrfjbcgrdnhjvtgbdryxhfbcfvbhfxcgvhdfxcfhdrtgtuèvyj ehrgsdb uèej’syrhfijz”y’grbf§èy èI6Uhj<g bièUY>jhyg <biuyjhtgiuytzgqsu ryjhfy agcqeo!duj

Super Mario galaxy is een spel dat in november 2007 is uitgebracht.

Over Mario Galaxy

Super Mario Galaxy is de officiële opvolger van Super Mario Sunshine op de Nintendo GameCube en sluit dus nauw aan bij de hoofdserie van de Mariospellen. In tegenstelling tot zijn voorganger, speelt het spel zich deels op aarde als in de ruimte, waar Mario moet reizen van sterrenstelsel naar sterrenstelsel met de grote opdracht om zogenaamde Power Stars (Krachtsterren) te verzamelen; deze liggen in zowat elk gebied verborgen. De Krachtsterren spelen een cruciale rol in de gameplay van het spel en kunnen voornamelijk gevonden worden door queestes te voltooien of (sterkere) vijanden te verslaan. Hierbij zitten ook zogenaamde Grand Stars (Grote Sterren): sleutels om nieuwe sterrenstelsels te openen die door Bowsers toedoen verzegeld zijn. Elk sterrenstelsel bevat een aantal planetenplanetoïden en andere ruimtelijke materie, die spelers vrij kunnen doorlopen. Dankzij het gebrek aan zwaartekracht, kan Mario zonder enige moeite tegen muren en plafonds lopen (zonder hierbij naar beneden te vallen). Deze eigenschap kwam trouwens eerder al aan bod in het spel Super Mario World 2: Yoshi’s Island. De speler heeft tijdens het hoofdavontuur ook de mogelijkheid om te springen van het ene ruimtelijk object naar het andere; een missprong resulteert in een terugval naar het dichtstbijzijnde object.

Gameplay en verhaal

Eens in de honderd jaar passeert er een komeet boven het Mushroom Kingdom. De Toads nemen de starbits (sterrenstof), die uit de lucht komen vallen, mee naar het kasteel en zo verloopt iedere 100 jaar het sterrenfestival om de komeet te eren die langskomt. Princess Peach stuurt Mario een uitnodiging om deze magische, traditionele gebeurtenis bij te wonen. Als Mario naar Peach’s kasteel loopt wordt hij begroet door alle Toads in het koninkrijk. Maar het feest wordt gelijk verpest wanneer Bowser en zijn vliegende schepen binnen komen vallen en de Toads collectief gevangen worden genomen in ijskristallen. Bowsers schip maakt halt boven het kasteel en zegt dat het sterrenfestival nu definitief over is. Bowser laat een reusachtige UFO uit de wolken tevoorschijn komen. Als de prinses om Mario’s hulp blijft roepen, komt Mario dichterbij. Hij staat op de trap van het kasteel van Peach. Maar dan schiet Bowser’s UFO enorme laserstralen rond het kasteel en de schepen lanceren reusachtige ankers in de grond om het kasteel van Peach omhoog te tillen, de ruimte in. Mario probeert dit te stoppen maar dan komt Kamek, een van Bowser’s handlangers en schiet Mario het verre universum in.

Mario wordt wakker op een onbekende planetoïde. Opeens komen er een paar Luma’s tevoorschijn en deze veranderen in konijnen. Ze spreken met hem af dat als hij ze vangt, zij vertellen waar hij is. Mario vangt de Luma’s en zij brengen hem naar een reusachtig colosseum, dat uit de grond verschijnt. Als Mario de trap oploopt ziet hij Princess Rosalina. Zij stelt zich voor als wachtster van de sterren en beschermster van het heelal. Ze vertelt Mario dat er een groot gevaar ontstaat in het heelal, doordat Bowser haar observatorium heeft aangevallen en alle sterren en starbits gestolen heeft. Nu kan het observatorium niet meer werken en zijn de poorten naar de sterrenstelsels afgesloten. Terwijl Mario de sterren probeert te verzamelen, is Rosalina bezig met het bouwen van een nieuw schip. Een exemplaar waarmee Mario naar de vijand kan reizen en Princess Peach zou kunnen redden. Mario accepteert de uitdaging en krijgt van Rosalina een jonge Luma die Mario de mogelijkheid geeft om een speciale draai-aanval te gebruiken en bepaalde sterren te activeren om door het heelal te reizen. Mario begint aan zijn avontuur om het universum te redden en Peach uit de klauwen van Bowser te redden.

Als Mario alle 6 Grand Stars heeft gevonden, vraagt Rosalina of Mario naar het midden van het universum wil reizen om daar het kwaad te bestrijden. Zij transformeert haar observatorium in een komeet en vliegt naar het centrum van het universum, recht naar het kasteel van Princess Peach. Wanneer Mario en Bowser uiteindelijk oog in oog staan, begint het laatste, ultieme gevecht. Mario verslaat Bowser en zijn sterrenstelsel knalt in elkaar en vormt een groot zwart gat waarin alles wordt opgezogen. In een laatste poging om het universum te redden, offeren alle Luma’s zich op. Hierdoor verdwijnt het zwarte gat en wordt het hele universum hersteld. Wanneer alles weer in orde is, verschijnt Rosalina, en ze vertelt dat Luma’s nooit sterven, maar dat hun sterrenstof opnieuw bijeenkomt om een nieuwe Luma te vormen. Mario komt daarna bij bewustzijn en ziet Peach en Bowser voor zich bij het kasteel, dat weer op zijn vertrouwde plek staat op aarde in het Mushroom Kingdom. Mario kijkt naar de met sterren gevulde hemel en schreeuwt “Welcome, welcome new Galaxy!” (“Welkom, welkom nieuw Sterrenstelsel!”) naar het nieuwe sterrenstelsel dat is verschenen in de lucht.

Vijanden

Vijanden[bewerken | brontekst bewerken]

 • Amp: Een metalen bal die elektriciteit uitstraalt, en vaak heen en weer beweegt. Amps kunnen niet worden uitgeschakeld door de speler.
 • Banzai Bill: Een gigantische kogel met gezicht, die wordt afgevuurd. Banzai Bills kunnen niet door de speler worden uitgeschakeld, maar ontploffen toch meestal al vlug.
 • Baron Brrr: Een baas, die kan worden teruggevonden in het Freezeflame Galaxy. Baron Brrr is een gigantische L’il Cinder die stampsprongen kan uitvoeren. De speler kan hem verslaan door tegen hem de draai-aanval uit te voeren, waardoor hij inkrimpt, en dan, voor hij door contact met het ijskoude water zijn normale gedaante kan terugkrijgen, opnieuw tegen hem deze aanval uit te voeren. De speler moet dit drie keer herhalen.
 • Blooper: Een klassieke vijand, in de vorm van een witte inktvis met een zwart masker. Ze vallen aan met snelle, ongerichte en onregelmatige bewegingen. Bloopers zijn met een simpele draai-aanval uit te schakelen. Ze leveren drie Star Bits op.
 • Bob-omb: Een terugkerende vijand, die eruitziet als een bom. Bob-Ombs bereiden zich voor te ontploffen zodra de speler hen nadert, en ze stormen op hem af. Als de speler dan de draai-aanval uitvoert, kan hij de Bob-Omb oppakken en weggooien, bijvoorbeeld om een Launch Star te bevrijden uit een stolp. Ook zijn er ‘Bob-Omb Dispensers’, die Bob-Ombs produceren die niet aanvallen, maar in de ontploffingsfase komen zodra ze worden opgepakt. Bob-Ombs spelen een rol in de ‘Garbage Dump’-minigames, waarbij de speler met Bob-Ombs binnen 30 seconden een grote hoeveelheid schroot moet opblazen.
 • Bomb Boo: Een opmerkelijke nieuwe vijand. Bomb Boos zien eruit als gewone Boos, maar zijn zwart en hebben gele tanden en ogen. Door een draai-aanval in de nabijheid van een Bomb Boo uit te voeren, kan de speler de Bomb Boo aan de tong rondslingeren. Als de Bomb Boo dan iets raakt, wordt dat voorwerp opgeblazen. De baas Bouldergeist moet hiermee worden verslagen.
 • Boo
 • Boulder: Grote, rollende stenen met één zwakke plek: een rode cirkel. Ze kunnen enkel uitgeschakeld worden door Rainbow Mario, of door een draai-aanval tegen deze cirkel uit te voeren.
 • Bouldergeist: Een van de moeilijkste bazen. Bouldergeist is een zwarte geest (van oorsprong een Bomb Boo) met de macht stenen te beheersen. Zijn buitenkant bestaat voornamelijk uit stenen. Hij creëert stenen (grijze, zwarte en gouden), die hij op de speler afvuurt. De grijze stenen zijn gewoon obstakels, de gouden worden munten en de zwarte Bomb Boos. De speler moet hem achtereenvolgens acht keer met een Bomb Boo raken om hem te verslaan. Na de eerste drie keren dat hij geraakt wordt, verliest hij zijn omhulsel. Na de vierde keer dat hij door een Bomb Boo geraakt wordt, krijgt hij zijn omhulsel echter terug, en daarbij ook twee stenen handen, waarmee hij sla- en pletaanvallen uitvoert, en waardoor hij wel wat weg heeft van Eyerok, een Super Mario 64-baas. Het gehele proces moet hier nogmaals herhaald worden om hem uiteindelijk te kunnen verslaan.
 • Bowser: Bowser fungeert als eindbaas in het tweede, vierde en zesde domein.
 • Bowser Jr.: Bowser Jr. fungeert als eindbaas voor het derde domein, waar hij in zijn luchtschip verscheidene malen met een Koopaschild geraakt dient te worden.
 • Bugaboom: Een nieuwe baas, die in het Honeyhive Galaxy verschijnt. Hij is een grote, groene Mandibug, die moet worden verslaan door drie stampsprongen op zijn rug. Na de eerste stampsprong begint hij te vliegen, en na de tweede wordt hij rood, en dropt vanuit een gat in zijn buik bommen.
 • Bullet Bill
 • Cannonball: Gewone kanonskogels, die als obstakels fungeren
 • Cataquack: Een vreemde, eendachtige vijand, die de speler niet kan verwonden. Hij rent op de speler af, en bij contact gooit hij hem hoog de lucht in. Dit is handig om op hoger gelegen gebieden te komen of om objecten te verzamelen die zonder Cataquack onbereikbaar is. Hij is enkel uit te schakelen door hem met Ice Mario op bevroren water te lokken. Het ijs smelt na enkele ogenblikken, en de Cataquack verdrinkt in het water. Meteen hierna verschijnt echter een nieuwe Cataquack. Cataquacks komen enkel voor in het Beach Bowl Galaxy en het Gold Leaf Galaxy
 • Cheep Cheep
 • Chomp: Chomps zijn grote, zwarte, metalen ballen met ogen en een mond vol scherpe tanden, die worden voorgesteld als honden. Ze zijn vergelijkbaar met Boulders, behalve het feit dat ze alleen door middel van Rainbow Mario uit te schakelen zijn. Ze komen voor in het Good Egg Galaxy (Ster 3 & Komeetster), het Battlerock Galaxy (Ster 2 & 3), het Ghostly Galaxy (Ster 1 & 3) en het Gusty Garden Galaxy (Ster 3)
 • Chomp Pup: Kleinere Chomps, die alleen voorkomen in de tweede ster van het Dreadnought Galaxy. Ze worden automatisch verslagen als alle Flipswitches, blauwe panelen die door aanraking met de speler geel verkleuren, ‘ingekleurd’ zijn.
 • Clam: Een soort doopvontschelp, waarvan er slechts een van voorkomt in alle sterren van het Beach Bowl Galaxy. De Clam houdt een item, en klapt om de zoveel momenten dicht
 • Cluckboom: Een soort robotische kip, die op zekere hoogte rondzweeft, en bommen (als eieren) op de speler dropt.
 • Crabber: Een wenkkrab die te verslaan is door een draai-aanval tegen zijn achterzijde uit te voeren. Om die reden draaien ze hun achterzijde weg van de speler. Er zijn twee varianten: de bruine Crabber, die drie Star Bits oplevert, en de Cyaan-Crabber, die een 1-Up Mushroom oplevert.
 • Dino Piranha: De allereerste baas, die lijkt op een kruising tussen een Tyrannosaurus en een Piranha Plant. Als de Launch Star wordt afgeschoten, wordt het ei van Dino Piranha daarmee gebroken. Hij heeft een elastische staart, met aan het einde een grote bal. De speler dient viermaal tegen deze bal te draaien, zodat die tegen Dino Piranha’s kop slaat. Later keert deze baas terug in een Tijdkomeet.
 • Dry Bones:
 • Fiery Dino Piranha: De voorlaatste baas. Deze baas is bijna identiek aan Dino Piranha, alhoewel hij een andere kleurschakering en veel betere zintuigen heeft, sneller kan lopen, en grote vuurballen kan spuwen. Ook staat de bal aan zijn staart voor een groot deel van de tijd in brand, wat het voor de speler onmogelijk maakt om tegen de bal te slaan. Deze baas komt alleen voor in het naar lava gethematiseerde Melty Molten Galaxy.
 • Firebar: Een reeks vuurballen, die steeds evenwijdig ronddraaien.
 • Fire Shooter: Een vuurschieter, die afwisselend wel en geen vuurstraal uitspuwt. Er is ook een variant die onophoudelijk vuurballen uitspuwt.
 • Flipbug: Een insect dat vooral voorkomt in Galaxy’s waarin ook de Bij-paddenstoel te vinden is. Als de speler onder invloed van deze paddenstoel is, worden de Flipbugs door hem aangetrokken. Als hij dat niet is, vluchten ze in paniek weg, en durven ze zich zelfs in afgronden te storten.
 • Galactic Tornado: Tornado’s, vooral te vinden in het Dusty Dune Galaxy
 • Golden Chomp: Een gouden Chomp, die alleen voorkomt in het Gusty Garden Galaxy. Hij is een Power Star waard, maar kan enkel met een Rainbow Star worden uitgeschakeld.
 • Goomba:
 • Goombeetle: Een nieuw soort Goomba, met een metalige helm, die wel wat wegheeft van een Buzzy Beetle-schild. Ze kunnen worden verslagen door achtereenvolgens een draai-aanval en een sprong op hen.
 • Grand Goomba: Een reusachtige Goomba, die alleen voorkomt in het Gateway Galaxy.
 • Gringill: Een soort murene die voorkomt in Galaxy’s met een waterthema. Soms zwemmen ze los rond, maar meestal houden ze zich schuil in een grot. Ze kunnen enkel worden gedood door een Koopaschild.
 • Jack O’Goomba: Een variant op de Jack O’Pumpkin. Dit zijn Goomba’s met een Jack O’Pumpkin rond hun kop, die soms blauwe vuurtjes achterlaten. Na een draai-aanval worden ze gewone Goomba’s.
 • Jellyfish: Een grote kwal, die traag op en neer of heen en weer beweegt. Als de speler in contact komt met de Jellyfish, wordt hij geëlektrocuteerd. De Jellyfish kan enkel worden verslagen door een Koopa-schild. Ze komen voor in het Bigmouth Galaxy en het Deep Dark Galaxy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait